Dumplings, groene codes, night market en tempels
Blijf op de hoogte en volg Anouk
12 September 2012 | Taiwan, Taipei
Afgelopen vrijdag werd er door onze faculteit een tour door Taipei georganiseerd, we werden om negen uur ’s ochtends verwacht en werden toen in een bus gezet op weg naar een museum. De tour guide was een lief oud taiwanees mannetje met een roze polo aan en een knuffel van Teigetje op een stok als herkenning. Zie je het voor je? Juist, dat zag er vrij komisch uit, dus de meest gebruikte zin van die dag was: ‘Where is our tiger?’. Het museum was niet heel boeiend, veel potjes en kistjes die mij niet erg interesseren. Gelukkig gingen we op tijd weer door naar de lunch en dat was in 1 woord geweldig. De opdracht van vandaag: open www.google.nl /images en typ in: dumplings. Ik zeg het je, laat die boerenkool met worst maar zitten, dit is zoveel beter! Na de lunch door naar een geweldig paleis allemaal opgedragen aan Chiang Kai-Shek, een grote leider begin vorige eeuw die blijkbaar iets heel goeds heeft gedaan want jeetje, als dat wordt gebouwd omdat jij overlijdt. Ongelofelijk!
Uiteindelijk werden we gedropt bij de andere stop van deze dag, een hele indrukwekkende plek waar mensen kwamen om te bidden. Een soort tempel stond in het midden maar daaromheen waren allemaal kleine kamertjes waar je voor kon gaan staan om te bidden. Elk klein tempeltje was voor iets anders bedoeld. Het uitleggen is moeilijk, het ervaren is geweldig. Overal stonden, zaten en liepen Taiwenezen met een boekje waar ze uit zongen, allemaal in koor. Offers werden gedaan, wierook hing overal en ik heb een kaarsje aangestoken voor iedereen die nodig heeft voor zijn gezondheid, de liefde of gewoon voor geluk! Tot slot natuurlijk de Taipei 101, het een na hoogste gebouw van de wereld en jeeetje, wat is het hoog! ’s Avonds gingen wij door naar een night market, de plek waar je vreselijke goedkoop kan winkelen en eten. Je moet soms wel even goed zoeken want maten zijn lichtelijk anders hier, short size L, is bij ons toch wel echt XXS. Het ideaalbeeld vrouw is hier super dun, heel wit en grote ogen. Hoe ze zo dun blijven is toch wel een groot raadsel want Taiwanezen vinden eten geweldig, je weet soms niet wat je eet, maar dat het heerlijk is, is een feit!
In het weekend was het tijd voor wat verkoeling, zaterdag hebben we een zwembad bezocht en de verjaardag gevierd van een groepsgenootje… tot in de late uurtjes. Zondagmiddag was het dus ook een goed plan om weer helder te worden en zijn we baantjes gaan trekken in het campuszwembad.
Toen begon het echte leven, na een hele lange vakantie was het tijd voor de eerste vakken. Het systeem is niet hetzelfde als we gewend zijn. Je hebt een shopping period, wat betekent dat je twee weken lang vakken mag bezoeken en uiteindelijk kan proberen om een code te krijgen om je te registreren. Nu is het probleem dat veel exchange studenten dezelfde vakken willen en het soms een gevecht is om de groene briefjes met de codes. Een soort van ellebogenbanend naar de leraar toe om dan uiteindelijk zo’n groen strookje van een papier af te scheuren en in een vakje proberen, op de kop, je naam te krabbelen. Gelukkig blijk ik vrij goed te zijn in deze sport en heb ik er nu genoeg bemachtigd om mijn punten binnen te slepen! Het niveau is vrij hoog hier, de universiteit staat dan ook super goed aangeschreven. Ik wist wel dat het prima was, maar dat het zo’n reputatie heeft (vooral in Azië) had ik niet verwacht. Van alle bachelor aanmeldingen wordt maar 3% toegelaten. Begin ik me bijna schuldig te voelen dat ik de plek zomaar heb gekregen;)
Tussen de vakken volgen, vechten voor groene codes, dumplings eten en night markets bezoeken door, gaat het leven in Nederland ook gewoon verder. Zoals de meeste lezers wel weten ben ik nog steeds de penningmeester van Uros, de studenten atletiekvereniging Maastricht. Soms wel wat lastig dus het is maar goed voor de centjes dat ik bijna stop ;) Dat het hier 6 uur later is, blijkt ook niet altijd handig te zijn. Vannacht heb ik gezellig tussen 5 en 7 uur kascontrole gehad!
Alle exchange students hier willen natuurlijk alles zien, overal heen en heel veel ervaren. Dit weekend is dan ook al vol gepland met een bezoek aan meerdere tempels in Taipei, een prachtig strand in het noorden van Taiwan en een nationaal park in de omgeving van Taipei. Kortom, vervelen ga ik me zeker niet.
摟抱 Anouk
12 September 2012 - 08:59
Maria:
Volgens mij was ik de eerste die dit verslagje las. Geweldig zoals je de codes hebt bemachtigd en vooral hoe je het beschrijft. Hierdoor zie ik het helemaal voor me.
Hartstikke leuk geschreven en beschreven en ga zo door, zodat wij ook mee kunnen genieten.
Groetjes van Maria -
12 September 2012 - 09:54
Ilona:
Geweldig noukski!!! veel plezier nog en geniet ervan!! -
12 September 2012 - 10:55
Fam Arends:
Hoi Anouk,
Nou zo te lezen heb je al van alles gezien en beleefd, maar nu dus het echte werk
waar je voor ging.
Hopelijk gaat je dat ook goed af maar daar hebben wij wel vertrouwen
Geniet er van en lieve groetjes van John Jolanda Niels en Koen xxx -
Super fijn dat je de goede groene briefjes hebt:)
Enne, ik verwacht wel dat je als je weer hier bent ons die dumplings een keer gaat voorschotelen, want ja ook het recept is te vinden op google!
15 September 2012 - 13:25
Jolanda Van Den Hoek:
Hallo Anouk,
Geweldig om te lezen wat je in zo'n korte tijd al hebt meegemaakt.
Ik begrijp uit je verhalen dat je je al helemaal hebt aangepast en een leuke groep mensen hebt ontmoet.
Wacht voor enthousiasme op je volgende berichten.
Groetjes Jolanda -
19 September 2012 - 21:31
Marjolein:
Witte beeeeeenen :) same here, alleen is dat hier geen fashion, zo jammer! Zoals je al zei super veel lijkt overeen te komen, gelukkig heb ik nog geen echte lessen gehad ;) En rustig zonder jongens, pff, we moeten onze kamer op slot doen als we voor 12 uur willen slapen, anders komen er mensen binnen aan de lopende band! Het klinkt in ieder geval super tof, je hebt zeker beter weer, want na een aantal weken van 30 graden, was het vandaag helaas al 13 graden, en het gaat denk ik alleen maar naar beneden! Gaat het verder goed met je roze boekje? We moeten snel maar eens skypen, als het bij mij ochtend is dan, maar daar mailen wel over!Snuif maar veel cultuur op, want zo vaak kom je niet aan de andere kant van de wereld! loooove you big time! koes!